Aan het Singelhof

...vakantiewoningen in Haspengouw

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


Historiek

Aan het Singelhof kan terugblikken op een rijk verleden. In de late middeleeuwen stond er een lemen huisje. In die tijd was Brustem voornamelijk gekend door de lakennijverheid. Maar haar ligging op de grens van het graafschap van Loon en Sint-Truiden, het Prins-Bisdom Luik, Bourgondië en Frankrijk, zorgde voor woelige tijden waarbij de respectieve legers regelmatig de nederzetting plunderden en brandstichtten. Hierdoor ging die industrie teloor.

Wanneer in het begin van vorige eeuw de ouders van mijn schoonmoeder er woonden, waren het schaapherders. Geleidelijk schakelden ze over naar de boerenstiel. Ondertussen verbouwden ze eerst het woonhuis en later de stallingen totdat er een volwaardige vierkanshoeve stond. Zoals in die tijd gebruikelijk was, vierden mijn schoonouders hun bruiloft in 1930 in de nieuwe schuur. Daarna werden de stallingen ingenomen door varkens, koeien, paarden en kippen.

In de tweede wereldoorlog streken de Duitsers in Brustem neer, waar zij een vliegveld aanlegden. In het dorp werden troepen gekazerneerd. Ook het Singelhof ontsnapte hier niet aan en een gedeelte van de stallingen werd opgeeist. In de aanliggende weide werden loopgraven gegraven, zodat de kippen en varkens niet meer buiten konden.

Na de oorlog viel alles terug in zijn gewone plooi. Maar na verloop van tijd liet de ouderdom zich voelen en werden de landbouwactiviteiten afgebouwd. Uiteindelijk dreigden leegstand en verval. Na overleg met de nodige instanties hebben we dan de gebouwen gerenoveerd. De eermalige paardenstal en strozolder hebben we dan omgebouwd tot de vakantieverblijven "Mirabelle" en "Bellefleur". De paardenstal werd omgetoverd tot een woonhuis met twee verdiepingen, terwijl de strozolder een ruim appartement werd. Ze bieden u de gelegenheid om in alle comfort van uw rust te genieten.

 

 
e-mail: info@aanhetsingelhof.be - Telefoon: 0(032)11 67 37 60

SiteLock

Gebruikersmenu